Anketa
Koliko Vam se sviđa portal NAŠ ZAVIČAJ?
 
Posjetitelji
Trenutno aktivnih Gostiju: 2 
Prijava korisnika
Home

PostHeaderIcon Kuća za odmor Cecilija

Zagorska hiža "Cecilija"

Želite li odmor u nenaseljenoj, pitomoj prirodi, na nadmorskoj visini od 365 m, udaljeno od centra Marije Bistrice (najvećeg nacionalnog svetišta) 7 km, s prekrasnim pogledom na istočni dio Krapinsko-zagorske županije s kojeg puca pogled na planine Ivančica i Strahinjčica, uživati u pjevu ptica, šetati na friškom zagorskom zraku, makar na kratko živjeti u idiličnom okruženju stare zagorske hiže koja je opremljena u duhu starine s minimalnim izmjenama uvjetovane za najvišu kategorizaciju za tu vrstu objekta od 4 sunca.

„Zagorska hiža Cecilija“ stara je hrastova kuća koja se nalazi u sklopu OPG-a, sastoji se od jedne spavače sobe, kuhinje s boravkom i blagovaonicom, kupaonicom, predsobljem i velikom terasom (dvorištem). Namijenjena je za smještaj dobronamjernih putnika, gosta, izletnika, turista, opremljena na način da gost sam priprema hranu po svojoj želji. Kuća je kapaciteta za 2+2 osobe.

Cijena najma odnosi se na najam cijele kuće po jednom danu, a u cijenu je uključena i boravišna pristojba. 
Cijena ovisi o broju dana korištenja.

 

Opis

• Udaljenost od centra mjesta Marija Bistrica: 7 km
• Udaljenost od Sv. Ivana Zeline: 15 km
• Udaljenost od Zagreba: 40 km
• Nadmorska visina: 365 m

Dodatni podaci:
• Terasa 
• Dvorište 
• Parkirno mjesto za više vozila 

Opremljenost kupaonice:
• Tuš kabina 
• Sušilo za kosu 

Opremljenost kuhinje:
• Posuđe za pripremanje i serviranje jela i pića
• Kuhinjska peć 
• Pećnica na drva
• Mikrovalna pećnica 
• Frižider 
• Grijača ploča na struju 2x 


Ostala oprema:

• TV 
• Roštilj
• Grijanje na drva

Dodatne usluge (na zahtjev):
• Dječji krevetić 
• Mogućnost sudjelovanja u radovina na OPG-u 

 

 

 

 

 

Zimska idila

 

 

 

Za sve informacije o smještaju, cijenama i slobodnim

terminima kontaktirati na:

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript   , Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript (engleski)

telefon: 098/752-775, 098/9552-217 (engleski)

Posjetite nas i na Facebook stranici

https://www.facebook.com/ZagorskaHizaCecilijaZanimljivo 

Klapa Bistrica snimila je spot svoje pjesme "Za zagorje vse" kod naše zagorske hiže Cecilija.

Spot možete vidjeti ovdje.

 

Položaj na karti

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

 

PostHeaderIcon SLAMNATI KROV

 

Slamnati krov ima dobru termoizolaciju, nepropustan je i postojan na atmosferski utjecaj, lagan je i uz najjednostavniju njegu dugotrajan (od 30 - 50 godina).

Krovovi od slame u Hrvatskom zagorju dominirali su u ne tako davnoj prošlosti ali su ih moderni materijali potisnuli što je dovelo i do nestanka vještine izrade slamnatih krovova, a time i do nestanka majstora koji poznaju ovu vještinu.

U najosvještenijim dijelovima Zapadne Europe slamnati krovovi, zbog svojih ekoloških karakteristika, ponovo se uvode i vračaju u punom sjaju. Tako se slamnati krovovi ponovo vračaju i u nekim dijelovima Hrvatske ali samo zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca koji žele sačuvati ovu tradicijsku, kulturnu i graditeljsku baštinu, te su pokrenuli projekt edukacije budućih krovopokrivača odnosno majstora za izradu slamnatih krovova.

 


Od davnina u Hrvatskom zagorju krov od slame naziva se "Škop". Tako je nastala i pjesma Gjure Prejca pod nazivom "Vu plavem trnaci" u kojoj se opisuje izgled zagorske hiž riječima ..."od blata je bita, škopom pokrita"...

 "Škop" je zapravo naziv za jedan snop očišćene ražene slame spreman za ugradnju i izradu slamnatog krova.

(Veliko Trojstvo - etno park)

Slamnati krov

(Trški Vrh kod Krapine - pečenjara sa sjenicom)

"Ljubekov gaj - Sveti Ivan Zelina"

Slamnati krov i Udruga "NAŠ  ZAVIČAJ"

Zaštita, očuvanje i njegovanje tradicijskih običaja i kulture Hrvatskog zagorja samo su neke od ciljeva i zadaća Udruge "NAŠ  ZAVIČAJ" iz Velike Vesi kod Krapine.

Udruga "NAŠ  ZAVIČAJ" poseban napor ulaže na očuvanju tradicije pokrivanja kuća sa slamom, tzv. "škopom", tj. izradu slamnatih krovova kao što se to radilo nekada kada su se krovovi kuća pokrivali sa slamom zbog neimaštine. Slama je u prošlosti bila otpad, ostatak od poljoprivredne proizvodnje pa se koristila za izradu slamnatog krova, da bi se iskoristilo sve što je priroda čovjeku dala.

Pri tome se ne smije zaboraviti kako u vrijeme života pod slamnatim krovovima nije bilo ni približno toliko zloćudnih bolesti kao danas. Znanstvene studije su pokazale kako najmanji stupanj radijacije prolazi upravo kroz krov od slame u odnosu na druge, moderne materijale.

 

Da ipak slamnati krovovi ne budu prepušteni zaboravu Udruga "NAŠ  ZAVIČAJ" više godina organizira i provodi edukativne radionice sa ciljem usvajanja neophodnog znanja i usavršavanja budućih krovopokrivača s raženom slamom - "škopom".

Prva takva edukacijska radionica održana je u vremenu od 13.-17. rujna 2010. godine. Edukacija se provela na OPG-u Stjepana Šalamon u mjestu Globočec, općina Marija Bistrica.

 

Edukacija

Prvoj edukaciji pristupilo je 14 polaznika između kojih i učenici srednje škole Bedekovčina (tesari) i nekoliko odraslih polaznika s područja Krapinsko-zagorske županije.

Sigurno je da se s jednim ciklusom edukacije ne može u potpunosti savladati ova vještina pokrivanja ali zato je Udruga "NAŠ  ZAVIČAJ" provela još nekoliko edukativnih radionica u kojima su ulogu majstora-učitelja preuzeli predsjednik udruge Stjepan Šalamon i član udruge Marijan Huljak koji su savladali "nastavno gradivo" prilikom prve edukacije.Brezakovec

Tijekom dosadašnjih edukacija članovi udruge izradili su više sjenica sa slamnatim krovom, krov bunara od slame, slamnati krov na rustikalnom objektu Božićnih jaslica, slamnati krov na prigodnom drvenom štandu za potrebe Županijske turističke zajednice, slamnati krov na objektu u Starom selu Kumrovec, sanirali sljeme na slamnatom krovu Gupčeve hiže u mjestu Hižakovec kod Gornje Stubice, te izradili slamnati krov i vertikalno oblaganje zidova sa slamom na kući za odmor u mjestu Brezakovec i dr.

Kumrovec

Ovim projektom želi se potaknuti poljoprivredna proizvodnja raži od koje će se dobiti ekološki prihvatljiv repromaterijal za pokrivanje krovova kuća i ostalih objekata, a od brašna žitarice raži svima je znano da se peče odličan i zdravi raženi kruh.
 

SLAMA KAO GRAĐEVINSKI MATERIJAL

 

Slama predstavlja izrazito zdravu alternativu modernim građevinskim materijalima.

Slama je prirodni materijal i nema nikakvih štetnih utjecaja, ne uzrokuje nikakve alergije, sprječava razna zračenja, ne ispušta nikakva isparavanja kao što su na primjer formaldehidi koje često ispuštaju moderni materijali.

 

�kop

Osim za izradu slamnatih krovova slama se može koristiti kao građevinski materijal i za izgradnju zidova što je postao hit u nekim Europskim zemljama.

Slama je obnovljivi materijal koji se može proizvoditi (uzgajati) svake godine. Energija potrebna za proizvodnju slame dolazi od sunca - obnovljivog izvora energije. Kada slamnati krov nakon dugog niza godina treba obnoviti novom slamom stara slama može se kompostirati ili koristiti u povrtlarstvu za malčiranje. Dakle, slama se ne smatra otpadom nego korisnim materijalom koji isključivo ima samo prihvatljiva ekološka svojstva.

 

 

Slamnati snopovi (Škop)

ŽELITE I VI SLAMNATI KROV NA VAŠEM OBJEKTU OBRATITE NAM SE !!!

098/752-775 (Stjepan Šalamon)

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 


(Štand za potrebe promocije TZ KZŽ - "Bajka na dlanu")

(Sjenie okruglog oblika za potrebe pružanja ugostiteljskih usluga, Kozjak, Sv. Križ Začretje)

Bednja slamnati krov

(Bednja - klet, slamnati krov sa tzv. duplim sljemenom")

(Koprivnica - Podravski rekreacioni centar "PRC")

 

 

 

 

 

 

 

 


�

LJEPOTA SLAMNATOG KROVA JE NEOPISIVA


 

Galerija slika

 

PostHeaderIcon Projekt „Tradicijski plot“

Članovi udruge „Naš zavičaj“ organizirali su radionicu pod nazivom „Tradicijski plot“ kojoj je cilj bio naučiti mlađe naraštaje na koji se način može izraditi tradicijska ograda oko kuće od ekološki prihvatljivog materijala, kojeg je podarila priroda i za kojeg osim vlastitog truda i malo vremena ne treba financijskih sredstava uz moto "ništa ne košta, a lijepo ga je vidjeti".

Nakon prvedene radionice "tradicijski plot" od strane Udruge NAŠ ZAVIČAJ, u Hrvatskom zagorju, na više mjesta pojavio se upravo takav tradicijski plot što znači da je radionica imala svoj smisao i dala je ideju nekim pojedincima se prošlost i tradicija ne smiju zaboraviti.

Krajem 2013. godine u mjestu Poznanovec članovi udruge izradili su tradicijski plot oko vrta u kojem vlasnica želi uzgajati povrće za vlastite potrebe, na ekološki način, u ekološkom okruženju.

Pozivamo i druge da prihvate inicijativu Udruge NAŠ ZAVIČAJ i da svugdje gdje to ambijent dopušta izrade ogradu od prirodnih materijala, da izrade tradicijski plot. Ako im zatreba pomoč ili savjet uvijek ih mogu zatražiti od članova udruge NAŠ ZAVIČAJ.

Galerija slika