Anketa
Koliko Vam se sviđa portal NAŠ ZAVIČAJ?
 
Posjetitelji
Trenutno aktivnih Gostiju: 3 
Prijava korisnika
Home Aktivnosti Vez na domaćem platnu

PostHeaderIcon Vez na domaćem platnu

Da se prošlost ne zaboravi, da se održi tradicija „veza na domaćem platnu“, da se ovlada ovom (na prvi pogled jednostavnom) ali u stvarnosti vrlo zahtjevnom tehnikom članice Udruge „NAŠ ZAVIČAJ“ organizirale su i provele radionicu pod nazivom „Vez na domaćem platnu“.

Radionica se održala u tradicijskoj zagorskoj hiži, u mjestu Radobojski Orehovec, u blizini Krapine i Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu. Domaćica radionice bila je tajnica Udruge NAŠ ZAVIČAJ Jasna Šalamon.

Cilj radionice bio je naučiti zainteresirane kako se izrađuje ukrasni vez s koncem na domaćem platnu, što je ujedno bio nastavak radionice „Bakine zlatne ruke“ koja je održana mjesec dana ranije. Ukrasni vez tradicijsko je ukrašavanje narodnih nošnji i predmeta koji se koriste u domaćinstvu kao što su stoljnjaci, nadstoljnjaci, ručnici, zidne krpe, pokrivaći kreveta (koperte) i dr..

Glavnu edukativnu zadaću i ovaj put imala je baka Antonija Hlupić koja je učesnicama radionice nastojala prenjeti svoje dugogodišnje iskustvo.

Kao posebne gošće, članicama Udruge „NAŠ ZAVIČAJ“, ovoj radionici odazvalo se i nekoliko članica iz „Udruge žena Vrtnjakovec“ iz Vrtnjakovca kod Krapinskih Toplica, a što je ujedno i početak suradnje između članica te dvije udruge.