Anketa
Koliko Vam se sviđa portal NAŠ ZAVIČAJ?
 
Posjetitelji
Trenutno aktivnih Gostiju: 2 
Prijava korisnika
Home Aktivnosti Žbukanje s blatom

PostHeaderIcon "Od blata je zbita"

Udruga "NAŠ ZAVIČAJ" u sklopu svojeg programa rada organizira je edukativnu radionicu izrade žbuke od blata (ilovače) pod nazovom "Od blata je zbita". Radionica je imala za cilj rekonstruirati način življenja naših pradjedova, mada više nismo zainteresirani na taj način živjeti,  (a trebali bi biti). Pri tome smo željeli sačuvati preostale  materijalne i duhovne vrijednosti, njihov odjek u vremenu prepoznati i na dostignutim vrijednostima graditi i čuvati naš identitet, a naročito tamo gdje primjetimo da s vemenom znakovi prošlosti postaju nečitljivi.


Dakle, s višegodišnjim motom rada Udruge NAŠ ZAVIČAJ "Da se prošlost ne zaboravi", svim zainterisiranim koji su se odazvali na ovu radionicu pokazali smo kako se na jednostavan način, uz primjenu ekološki najčistijih i ekološki najprihvatljivijih materijala, bez dodatka bilo kakvih aditiva ili nekih štetnih materijala može ožbukati zid nekog objekta (vanjski ili unutarnji) kako bi bio poželjan za zdrav život uz moto "Zdravlje je ponovno u modi".

 

 


Naime, zemlja je najstariji građevinski materijal koji je razvojem građevinske tehnologije postao zanemaren i gurnut je na margine suvremenog graditeljstva. Unatoč tome zemljana žbuka od ilovače je prirodna i neškodljiva za čovjeka, što se za neke umjetne materijale koje danas koristimo nebi moglo reći.


Opće je poznato da ilovača zaustavlja štetna elektromagnetska i neka druga zračenja, a i sama ne zrači. Ilovača apsorbira višak vlage iz zraka, upija razne mirise i otrove te ih neutralizira, ilovača ne prouzrokuje alergije, sriječava statički elektricitet, dobro akumulira toplinu, dobar je zvučni izolator, 100 posto je prirodni i reciklirajuči materijal.


U ne tako davnoj prošlosti zagorske kuće bile su ožbukane upravo na takav način, s ekološkom žbukom napravljenom od zemlje ilovače koja je iskopana u okruženju. Dok su naši preci živjeli u takvim kućama nije bilo malignih oboljenja i razznih zločudnih bolesti ali suvremeni način života potisnuo je ono što nam je priroda ponudila i što nam još uvijek nudi.

Ovom radionicom željeli smo i potaknuti ponovno vračanje zdravog načina života, odnosno potaknuti da se takvi prirodni materijali ponovo koriste u građevinarstvu.