Anketa
Koliko Vam se sviđa portal NAŠ ZAVIČAJ?
 
Posjetitelji
Trenutno aktivnih Gostiju: 5 
Prijava korisnika
Home Aktivnosti Zagorska zlijevka i domaći kruh

PostHeaderIcon Zagorska zlijevka i domaći kukuruzni kruh

Kak' se dela zagorska zlevka i domaći kuruzni kruh iz krušne peći prikazali su članovi Udruge Naš zavičaj u svojoj još jednoj u nizu pokaznih radionica. Na obnovljenom seoskom imanju Emice i Dragutina Kiseljaka u Gorjanima Sutinskim ljubitelji starina okupljeni u Udruzi Naš zavičaj priredili su radionicu na kojoj se na starinski način pekao kruh i domaća zlijevka u krušnoj peći. 

Domaćin u ulozi mlinara Dragutin Kiseljak pokrenuo je stari mlin i pokazao kako se melje domaća koruza, od čijega su brašna naši stari pravili domaći kruh i kukuruznu zagorsku zljevku. Za izradu kukuruznog kruha bila je zadužena Emica Kiseljak. No, to nije baš tako lak posao kako se možda nekome čini.

 

 

 


- Brašno se 'pofuri' vrućom vodom, onda se treba ohladiti, a dok se hladi priprema se domaći kvasac. Kvasac se razmuti u vodi i stavi u tijesto i mijesi petnaestak do dvadesetak minuta. Tako pripremljena smjesa za kruh ostavi se dizati dva do tri sata na toplom.Tijesto se mora i raskomadati, oblikovati, te staviti u drvene posude „karnice" da se oblikuje u kruh prije stavljanja u peć.

 


Dok se tijesto za kruh dizalo članice Udruge Štefica Tušek, Dragica Zajec, Jasna Šalamon, Ljerka Pospiš, Nevenka Junković i gošća Valerija Kiseljak pripremale su domaču kukuruznu zlijevku (zljevanku). Za njezinu pripremu puno je manje posla, svega pola sata. Svaka zlijevka ima svoj okus i izgled, jer je svaka kuharica imala svoj recept kojeg je od nekog 'baštinila' ili izmislila, a zlijevka je bila odličan zagorski desert kojim su se svi na kraju počastili.


– Tak su radile i naše bake – rekle su žene zdušno mijeseći tijesto. Osim članova udruge na imanje su došli i drugi građani koji su željeli bolje upoznati stare zagorske običaje. Usto, "Da se ne zaboravi" moto je Udruge Naš zavičaj.

Predsjednik udruge Stjepan Šalamon upoznao je posjetitelje kako su članovi udruge iz raznih dijelova Zagorja, a svi se trude očuvati tradicijsku i kulturnu baštine Hrvatskoga zagorja jer ukoliko prepustimo zaboravu našu prošlost onda ne cijenimo tko smo, odakle smo i čiji smo.

Domaćin ove radionice Dragutin Kiseljak obnovom staroga mlina i imanja također je dao primjer kako treba čuvati djedovinu jer uz taj mlin je proveo svoje najljepše godine života i nije mogao dopustiti da sve zaraste korov i nestane u zaborav.

 

Okupljeni su uživali u netaknutoj prirodi i kukuruznom kruhu, za čiju pripremu treba gotovo sedam sati, ali se taj kruh potom može jesti sedam dana drži li se na hladnom. Kruh i zlijevka pekli su se u krušnoj peći sagrađenoj 1932. godine, a bili su odlični uz meso, krumpir i gulaš od srnetine.